Blå blomster er ikke altid rigtigt blå, men ofte lilla og hvor blå er blå mandag, og hvorfor netop blå. Jeg tror ikke, at alle blå mænd er smølfer der spiller blues. Ordet blå  er blevet en del af vores sprog, og bruges direkte og i overført betydning, og vi er blevet meget nuanceret i vores beskrivelse af de farver.

Kunstudstilling, surrealisme, A.C.Rosmon,maleri, artmoney, blå mænd Merlin, længere end øjet rækkerCowboybukser har faktisk lidt med blå mandag at gøre. Det farvestof de r oprindeligt blev brugt til at indfarve bomuld  er indigo, hvor der skal en særlig måde til, for at man kan farve stof med det. Indigoblå er uopløselig i vand, medens varianten Indigogrøn er vandopløselig, og den fremkommer så snart der ikke er ilt i den væske hvor indigoen er dispergeret i, det vil sige rørt op i uden at være opløst. Når indigoblå er lavet om til indigogrøn , og man har fået den indigogrønne til at trænge ind i fibrene, så skal stoffet luftes, så vi igen får indigoblåt og en vaskeægte farve. Når tøjet så var lagt ud til luftning, havde farverne fri, og de kunne feste.

Lapis lazuli, ultramarin, reliefmaleri, PU-lim,A.C.Rosmon,blå, blue,guld,pyritEt af de meget vigtige pigmenter er Ultramarin, der betyder “over havet”,  og det skyldtes ikke at det havde taget farve efter havet, men fordi farven blev transporteret over havet til Italien. I øvrigt et ret dyrt pigment, i det det var knust Lapis Lazuli fra Afghanistan.  På det ovenstående billede har jeg prøvet at gå den modsatte vej, nemlig at tage flere forskellige ultramarin farver og guld ( bl.a. Mica Gold flaks) fordi Lapis Lazuli stenen indeholder lidt Narre-guld (Pyrit). Det skal her bemærkes, at selvom ultramarin nu om stunder er et veldefineret kemisk stof, så kan der være stor forskel på ultramarin blå, alt efter hvilket mærke man køber, derfor brugte jeg flere forskellige mærker og konsistenser af farven. Lapis Lazuli betegnes i øvrigt som en rejsesten, hvilket passer godt med at den ret tidligt blev sendt over havet, men også er god til meditationer hvor man”rejser” ud til andre planeter, da stenen nemt kan få en til at tænke på stjernerne på nattehimlen og fjerne galakser. I den alternative verden handler den blå farve om kommunikation på alle planer.

Artmoney

De blå farver har et meget bredt spekter, der rækker fra en ret klar turkisblå farve og ud til de blåviolette farver og op til Payners Gray, der er en meget kold grå, der har et blåligt skær, og som er den farve tingene helt ude i horisonten har. en smule af den farve i en farve du har i forgrunden, og det rykker bagud i billedet.

solgtBlå er en meget fjern og kold farve, der er god til at lave dybde ind i billederne. Det er også den blå farve, der er med til at kunne gøre den hvide sne og gennemsigtige is rigtig kold at se på. Når man er vant til at se på vand, opdager man hurtigt, at man ikke kan nøjes med en god mellemblå, men at vandet har rigtigt mange farver, alt efter hvad slags vand, solens stilling på himlen, skyerne og blæstens styrke og retning.

Vær rigtig opmærksom på hvilken blå farve i bruger til at blande med! Hvis i skal blande en grøn farve, ved at komme gul i BØR den f.eks. hede noget med GreenShade eller et gulligt strejf som i turkis, og skal du lave violet eller lilla farve, skal den f.eks. hede noget med Red Shade, idet det modsatte vil slå farven ihjel og blive noget gråfimset  noget uden brillans overhovedet; – en ret død farve

En dag så jeg dette klip på Facebook, og blev meget overrasket! Det var ny viden for mig

Egypterne er åbenbart de første der kunne se, beskrive og lave den blå farve.