Kultur ekspressen

Den første kulturekspres var i 1995, og hed da Kulturugen i Hurup Thy, og varede i alt i ca. en måned. Det startede med, at jeg gik til Handelsstandsforeningen med en idé om at udstille kunst i forretninger m.m., og så have en central udstilling. Desuden skulle man stable alle de kulturelle tiltag på benene man kunne. Der gik et godt stykke tid, og så blev jeg spurgt, om det kunne laves i efterårsferien. Jeg svarede, at det kun er et spørgsmål om planlægning. Jeg blev inviterede til et morgenmøde, hvor det meste kom på plads i løbet af en times tid, hvorefter jeg gik ned på Sydthy Erhvervs- og Uddannelses Center, og lavede der en aftale på under 10 min, og som blev besejlet med et håndtryk, og den aftale holder stadigt, selvom ingen af os der lavede aftalen er med i styregruppen mere.

Kulturekspressen er et kulturarrangement, bestående af de kulturelle tiltag der bliver budt ind med¸ her i blandt koncerter, syng sammen, teater, foredrag m.m. Her er en vigtig del en kunstudstilling, hvor konceptet er, at alle kunstnere udstiller i hver sin forretning, institution eller lignende, og så er der ét sted, hvor man har en fælles udstilling, der kun giver en smagsprøve på de forskellige kunstnere. Der hvor der udstilles i butikker, er forretningens varer og kunstværkerne ligestillede. En anden vigtig del er, at udstillingen er ucensureret, hvilket for mig at se, giver 2 fordele. Jeg skal som kunstner ikke tage hensyn til andres smag, eller tænke over hvad der kan komme igennem censureringen, for selvom jeg også har brug for sådant et skulderklap, så er det også rart at kunne vise hvad jeg brænder for, i en større sammenhæng.

Kulturekspressen er en større sammenhæng. Det startede med ca. 40 udstillende kunstnere, og senere med over 100 udstillende kunstnere. Udstillinger, foredrag, syng sammen arrangementer, koncerter, kirkekoncerter og meget mere, er spredt ud i hvert et sogn i den gamle Sydthy kommune, og er nu også i Thisted.

Ferniseringen er et helt kapitel for sig. Det fås ikke bedre. Der er taler, fællessang, underholdning, vinsmagning og kaffe kage. I hæftet med fællessangene, er der en liste med de udstillende kunstnere og deres adresse m.m., samt hvor deres hovedudstilling er. Det er nok ikke for ingenting, at Kulturekspressen i sin tid blev tildelt Viborg Amts Kulturpris for sit folkelige engagement.