Jeg tror ikke det bliver 50 shades of gray, men 15 bliver det nok snart til, 15 malerier malet i akromatiske farver.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Vi forbinder ofte den grå farver,  ikke farver, akromatiske farver med tristhed, medens andre snakker om, at sort/hvid-fotos ofte er mere udtryksfulde. Jeg maler ofte i meget stærke rene og klare farver, men har også altid haft gråtoneskalaen inde. Helt tilbage i slutningen af  70’erne, malede jeg et rigtigt godt billede med Payners Gray og Titan Hvid af en mur med en låge i. Nogle år senere skulle jeg farvesætte en radiostation indvendigt, og valgte også her de akromatiske farver. Da jeg for nogle år siden valgte farver til det udvendige på et hus, vad det igen de neutral-grå farver, der kom i spil.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Jeg er uddannet Farver, altså en der indfarver tøj, og Farvernes ordsprog er:” Hvid er ikke altid Hvidt, og sort er mange farver”. Gråtoneskalaen er med til at de andre farver kan definere sig selv tydeligere, og sort fremhæver næsten alle farver. Da jeg i 2013 blev bedt om at udstille i Kunstbygningen i Hanstholm, forlangte jeg, at de til gengæld, at væggene i et af rummene blev malet sorte. Der var meget modstand mod de sorte vægge, men efterfølgende har man været glade for det rum, og mange kunstnere ønsker det rum til deres billeder. Den sorte farve, får væggene til at trække sig tilbage, og skubbe motiverne frem, og 3-D effekter bliver som oftest tydeligere.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Jeg holder mig som regel til den neutral-grå skala, men har alligevel flere sorte farver, lige som jeg altid arbejder med mindst 2 forskellige hvide farver;- og så er der jo alt det usynlige/gennemsigtige , samt sølv samt andre metalfarver og pearl; noget der reflekterer lyset på en lidt anden måde.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Tit bruger jeg gråtoneskalaen tilskaktern der former og giver større dybde i tingene. Jeg elsker jo, at drille øjnene, så man kan føle, at man kommer ind i det univers, som billedet skildrer.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Og ellers er gråtoneskalaen god til med sine kontraster i lys og skygge, at forme og illudere ting der går ud og ind, huller og buler.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Og som altid; – Malerier skal ses i virkeligheden for selvom tingene er uden farve, er de ikke uden et vist spil