Rosmon 04 mSurrealisme, det overrealistiske, det overvirkelige, der ligger i grænselagene mellem drøm og virkelighed, der hvor alt er muligt.

Begyndelsen på min karriere som kunstner startede med, at jeg sad og filosoferede, og tænkte, at det abstrakte maleri var opfundet, så kunne man bare sætte nogle pæne farver sammen, så måtte man være kunstner. Det abstrakte udfordrede ikke mit intellekt  nok, og da jeg samtidigt altid har beskæftiget mig med det alternative, gav surrealismen mig den frihed og udfordring, som jeg har brug for. Jeg kalder det tit, at drømme højt på lærred; – det er her, at jeg kan få fat i min underbevidsthed, og kan “beskrive” de andre verdener.

DekorationsskitseJeg læste en dag i Johannes Ithens: Farvelære, hvor han deler folk op i 3 kategorier, nemlig dem der finder en læremester, og som kopierer ham i et og alt, og der er efterhånden mange kopister.  Så er der de mennesker, der finder sig en palet, og som de bruger til at male alt ud fra. Da jeg var på Læsø her i sommeren2015 kom jeg til at bo i sommerhus med en svensk kunstner, der bor i Norge, og som klarer alt med kun 5 farver, og er rigtig god til natte-billeder. Endeligt er der den sidste gruppe, der laver en ny palet, hver gang han/hun begynder på et nyt billede, og dem kaldte han GENIER; – og jeg besluttede mig for, at jeg vil være et geni, så derfor begyndte jeg at arbejde med de farver jeg ikke syntes jeg kunne få til at fungere. Jeg arbejdede med de farver så længe, at jeg kunne få dem til at arbejde sammen, og nu har jeg over 1.000 farver og hjælpemidler at gøre godt med, og nye farver kommer stadigvæk til, så næsten hvert billede har sin egen palet.

Hvem har smidt den cola-dåe???

Hvem har smidt den cola-dåse???

Jeg ved også, at vi ikke ser alt, og at hjernen gerne vil se mønstre, og få tingene til at ligne noget vi kan rubricere. Vi ser alle noget forskelligt, og får tingene til at ligne forskellige ting, alt efter hvilken erfaring vi har.  Derfor kalder jeg kun sjældent mine ting noget, for så påvirker jeg din opfattelse af billedet,det er rigeligt at jeg har lavet værket; – og alligevel, prøv at se hvad den titel gør ved din måde at se billedet på., din perception.

DSC02764-1

Surrealisme giver din hjerne og intellekt en stor grad af frihed. For et stykke tid siden så jeg mig selv omtalt som “Fairytale-surrealist”, altså “eventyr-surrealist” en titel  jeg godt kan forstå, og synes om, for det er jo eventyr jeg fortæller. Jeg har altid læst små eventyr, og elsker bøger som serien om Harry Potte, Grims eventyr, og noveller med historier fra fremmede lande. Bibelen har også mange historier. Fælles for de fleste eventyr er, at de giver os en indsigt med en god portion sandhed i, men fortalt på en anden mere letforståelig måde, og hvor både barnet, den unge, den voksne og professoren alle kan få noget ud af det, og alle kan få noget forskelligt ud af det, alt efter den viden og erfaring man har, og man kan blive ved med at se noget nyt; – og det kan man også i mine billeder.

Rosmon 15 m

Led ikke efter en betstemt sandhed i hvert af mine billeder, men brug i stedet mine billeder til at finde nogle af de mange sandheder, som du render rundt med inde i dig selv, og hvoraf en del af de sandheder er skjulte, endda også for dig selv.