Krukker og vaser er en let genkendelig 3-dimensional facon, i mange variationer, og som oftest runde. Derfor vil en flad figur, men malet i perspektiv, meget hurtigt opfattes som ægte 3-D. Selv på et fladt firkantet lærred, fanger vi det der der buler ud i mod os, og så kan man stadigt putte andre  historier  ind i billedet.

Nu har vi en helt fast ramme for vores historie; – geografien er lagt fast, og netop fordi vi er så sikre på geografien, kan vi drille hjernen, og lave verdenen mere kompleks. En kunstner der virkeligt har vist, at vi i den 2-dimensionale verden, kan illuder en 3-dimensional verden der ikke kan laves i almindelige materialer er M.C.Escher. En kunstner der blev anerkendt af matematikerne før end han blev anerkendt af sine kunstnerkollegaer. Nogle af  hans konstruktioner har været ret inspirerende for nogle af mine konstruktioner, hvor jeg driller øjnene og hjernen.

3

Vasen kan også fortælle hvor i verdenen vi er og lidt om tid, og selvom vi ofte bruger tidsløse designs, kan vi referere til f.eks græske -, egyptiske – eller romerske vaser, krukker  o.l. Vi kan også tage fragmenter af tid med ind i billedet.Ved ens farvevalg og teknik, prøver man også at illudere det materialet den er lavet af.

Vaser og krukker er menneskeskabte ting, der ofte er lavet i ler, der kan formes fuldkomment frit; og vi tolker det tit som om det er stift færdig-brændt keramik eller porcelæn, men accepterer at det kan have sjove faconer, “for det er der et menneske der har lavet sådan”. Nu bliver det så sjovt, når vi så begynder at lege med perspektiv-reglerne, og de redskaber vi har der, for de begynder så at lege med i vores opfattelse af krukkens form.

Formen på lærredet er også med til at forme vores opfattelse af hvad vi ser, og da vi har set mange forskellige vaser og krukker, accepterer vi let selv underlige faconer, bare vi kan få faconen til at virke rimelig.

Huller og hvad der er foran og bagved er også med til at skabe en 3-D efekt

men derfor skal alt ikke kun opfattes som værende sort/hvidt

vi har også alle mellemtonerne